Sejak awal Mei 2011 aku 'mula' semula ke pasar... mula mengambil tugas membeli barang dapor, dan keperluan-keperluan yang lain(seingat aku lebih kurang 4 tahun aku tidak 'aktif' ke pasar - cuma sekali sekala tu adalah pergi). Dalam tempoh tersebut, aku senaraikan barang-barang kepeluan dapor, dan suami yang ke pasar. Balik dari 'shopping' hmmmmm... orang lelaki, belinya ala kadarlah, ada saja yang tak cukup, kekadang dibelinya dalam kuantiti atau saiz yang kecil. Adussss.... nak makan 6 orang ni. Terima saja lah.
Kalau dulu dulu (awal kahwin hingga ke awal 2000an), saban minggu aku ke Pasar, membeli keperluan dapor untuk satu minggu punya stok. Ayam, daging (tempatan, import kurang minat sikit untuk dibeli), ikan, udang, sotong, anika sayuran, anika ulaman, anika bawang dan macam-macamlah sampai 2 ke 3 bakul terpaksa aku bawa ditemankan oleh salah seorang anakku.
Aku suka beli ikan bawal untuk masak 'sweet sour', ikan siakap untuk masak stim (masak stim aku ni ialah, ikan di belah tengah tapi jangan putus. Di tengah ikan tu di bubuh macam macam seperti serai, lada jarum, bawang, daun sup, daun bawang, asam keping, nak sedap lagi di percik sos tiram (sikit jadilah) dan lain-lain perasa). Aku juga suka beli ikan talapia (kegemaran anak-anak), tapi, aku 'stop' beli selepas kawan ku cerita yang beliau nampak sendiri cara ikan tu di bela dalam sangkar, di mana, satu kawasan berbukit, di atas sekali kandang kinzir... hmmmm.... segala zat atau vitamin tadi kandang ini mengalir ke bawah dan menujuk ke kolam ikan seperti talapia, keli, haruan dan lain-lain ikan yang sesuai, di bahagian bawahnya adalah kebun tanaman kacang panjang dan sayur-sayuran... sekali sekala air kolam ini dilepaskan untuk kesuburan tanaman sayuran. Alamakkkk... kembang tengkok aku daaaaa.... isyyyyy.... kenapa ini berlaku... jom.. kita sama sama fikirkan....
Kalau pergi ke pasar, aku juga suka beli rebun madu, ianya sedap untuk dimasak gulai, kari ikan, ayam atau daging. Haaaaa..... sayuran kampunglah paling aku minat seperti pucuk paku, pucuk midin, daun pegaga (selain dari buat ulam, ianya sedap jika di 'blend' bersama sedikit gula, atau boleh ganti dengan madu lebah hingga hancur, tapis airnya dan perah sedikit limau nipis. Masukkan dalam gelas, dan campak 3 ke 5 ketul ais... minumlah... hmmmm enak bukan.... segar pula badan bila pekena minuman ini). Kalau ke pasar ni, pantang tengok... ada jer nak di beli...
Masa-masa begitu telah lama berlalu, awal Mei dan baru semalam aku ke pasar. Pasar kali ini bukannya pasar borong Selangor atau Pasar borong Selayang atau Pasar Chow Kit (Pasar Chow Kit ni di tengah bandaraya KL - macamana lah rupa pasar Chow Kit sekarang ni yer, lama bebenor tidak berkunjung ke Pasar Chow Kit, dah lebih dari 20 tahun). KL ni, kalau tak ada hal mustahak, aku malas nak pergi, bosan dengan 'jem', sesak nafas dibuatnya. Pasar yang aku kunjungi kali ini ialah Pasar di komplek membeli belah 'Giant'. Bulan lepas habis dalam RM200.00. Beli sedikit ikan, sayur, sabun, shampoo, sauce, beras jati, anika bawang, buahan, rempah, biskut, milo, gula dan susu pekat FN. Macamana orang yang hidupnya kais pagi makan pagi, kais petang makan petang... macam aku ni, beli sikit pun dah dua ratus terbang, agaknya mereka ni terpaksa kais malam juga untuk tambah pendapatan (maksud aku, kais malam adalah cari 'side income' atau kerja 'part time' di restoran makan, pengawal, pencuci kereta dan lain-lain yang mereka rasakan rezeki tu adalah halal untuk diri, anak isteri dan keluarga yang lain).
Semalam... habis dalam RM150.00. Beli ikan (sekali goreng, habis dimakan), sabun fab, sabun lux, ubat gigi colgate, minuman dalam kotak (jambu batu merah cerah), anika bawang, ikan bilis, buahan dan sedikit rempah ratus. Aku ditemani oleh Nurul Amirah. 'Lately' ni, suami dah tak berkesempatan untuk ke pasar, terlalu sibuk. Hmmmm ingatkan makin 'berumur' makin banyak masa, rupanya, makin berumur makin sibuk, makin tak ada masa!. Tak mengapa, aku dah biasa dengan kehidupan ini, sejak dari hari pertama perkahwinan kami. Dah lali dah.
perkara biasa cerita biasa....penceritaan senang dan menarik....cuma satu jer yang tak bes... bole dengo jer takleh nak rasa masakan tu....
BalasPadamsedapnya ikan siakap masak stim, lame x makan..hehe
BalasPadamBila nak update nie meknung wei... ralik duk kecek kat muke buk jer.... ikang buruk doh ning
BalasPadam